Nieuws

Ongevallen vaak in en om de woning

wo 1 aug 2018

De meeste ongelukken gebeuren thuis, wordt wel eens gezegd. Dat klopt en het is ook logisch, want we brengen nu eenmaal veel tijd thuis door. Toch is er relatief weinig aandacht voor preventie. Waar zitten de grootste risico´s?

Vallen
Maar liefst 3654 mensen overleden in 2016 door een val en 37.300 mensen kwamen door een val terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH)afdeling. Ruim een derde had een heupfractuur en 15 procent had hersenletsel opgelopen. Die kunnen beide leiden tot blijvende invaliditeit. De slachtoffers zijn vooral ouderen. Hoe verkleint u het valrisico?

  • Veiliger huis. Denk aan goede verlichting, een veilige trap en anti-slipmateriaal. Maak gebruik van hulpmiddelen zoals een rollator en een stoeltjeslift. Draag ook goede, stevige schoenen met een lage hak en voldoende profiel.
  • Aandacht voor gezondheid. Laat uw ogen regelmatig checken, houd de vitamine D op peil voor sterkere botten en zorg dat u voldoende calcium binnenkrijgt.
  • Voldoende beweging. Maak iedere dag een ommetje of doe mee aan een speciaal valpreventieprogramma dat gericht is op balans en spierkracht.

Doe-het-zelven
Geschat wordt dat er jaarlijks zo´n 130.000 letsels ontstaan tijdens doe-hetzelven, waarvan er zo´n 16.000 behandeld worden op de SEH-afdeling. Met name de handen zijn kwetsbaar: doorgesneden pezen en zenuwen, botbreuken en geamputeerde vingers. Verwondingen met een cirkel- of kettingzaag komen het meest voor, gevolgd door het stanleymes. Maar ook de grasmachine, de schuurmachine en de slijptol zijn vaak de boosdoeners. Niet zelden leidt een ongeval tot blijvend letsel. Hoe klust u veilig?

  • Begin uitgerust en voorbereid aan iedere klus.
  • Ruim uw werkplek op, ook tijdens het klussen.
  • Vermijd losse kleding of accessoires.
  • Draag stevige schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen.
  • Draag beschermingsmiddelen (veiligheidsbril, gehoorbeschermers, masker en handschoenen).
  • Vervang het gereedschap tijdig (mesjes, zaagjes).
  • Werk bij daglicht en zorg desnoods voor een extra lamp.

Brand
Jaarlijks melden zich 80.000 mensen met brandwonden bij de huisarts of huisartsenpost. Voor 1.300 slachtoffers van brandwonden is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. En in 2016 kwamen er 768 terecht in een brandwondencentrum. De belangrijkste oorzaken van brand zijn roken (19%) en kortsluiting of een defect apparaat (13%). Ga daar veilig mee om.

Ongevallenverzekering
Met een ongevallenverzekering kunt u rekenen op een uitkering als u blijvend invalide raakt door een ongeval. Ook kunt u kiezen voor een uitkering bij overlijden. Uw nabestaanden hebben dan financiële zekerheid. Meer weten? Neem contact op met ons kantoor.