Nieuws

Ontbindende voorwaarden verdienen uw aandacht

ma 6 aug 2018

Met de aanschaf van een koopwoning is zoveel geld mee gemoeid dat u geen risico’s wilt lopen. Dus neemt u ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. Maar weet u ook wat deze voorwaarden inhouden?

Uit een recente enquête van minister Ollongren is gebleken dat veel huizenkopers niet goed op de hoogte zijn van de ontbindende voorwaarden in hun koopcontract. Zo wist 6 procent niet meer welke voorwaarden in hun contract stonden en kon 10 procent de prijsklasse van het huis dat ze hebben gekocht niet noemen. Gaat u het koopcontract tekenen? Schenk dan even aandacht aan de ontbindende voorwaarden.

Welke ontbindende voorwaarden?
De koop van een huis is definitief als de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Ziet u toch af van de koop, dan moet u een flinke boete betalen. Maar als u ontbindende voorwaarden opneemt in de koopovereenkomst heeft u wél de mogelijkheid om in specifieke situaties zonder boete de koop ongedaan te maken. Een koopcontract kan verschillende ontbindende voorwaarden hebben.

Financiering. U koopt de woning terwijl u nog niet 100% groen licht heeft van de bank. Neem het zekere voor het onzekere met een financiering voorbehoud. Gaat de hypotheek onverhoopt niet door, dan kunt u boetevrij van de koop af.

Bouwkundige staat. Leuk hoor, een ouder huis. Maar koop het alleen op voorwaarde dat u niet voor onverwacht hoge herstelkosten komt te staan. Sinds februari van dit jaar staat er standaard een bouwkundig voorbehoud in de modelcontracten die veel makelaars gebruiken. U kunt dan boetevrij van de koop afzien als uit een bouwkundig rapport blijkt dat de herstelkosten veel hoger uitvallen dan vooraf begroot.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een hypotheek tot € 265.000, kunt u in aanmerking komen voor Nationale Hypotheekgarantie. Maar de goedkeuring laat soms even op zich wachten. Neem daarom in de koopovereenkomst een NHG-voorbehoud op. Wordt de NHG afgekeurd, dan bent u niet aan de koop gehouden.

Restschuld. Als de woning die u verkoopt niet voldoende oplevert om uw hypotheek mee af te lossen, heeft u een restschuld. Die moet u kunnen financieren anders kan het zijn dat u uw woning niet kunt verkopen. Dan kunt u ook de nieuwe woning niet kopen en moet u een boete betalen. Tenzij er een restschuldvoorbehoud in het koopcontract staat. Let op! Ook de verkoper kan een restschuldvoorbehoud in het contact op laten nemen.

Bestemmingsplan. U wilt gaan wonen in een bedrijfsruimte, maar weet nog niet of de gemeente daarmee akkoord gaat. Teken het koopcontact gerust, maar neem wel een voorbehoud bestemmingsplan op. U voorkomt dan de boete als de gemeente de ruimte niet als woonruimte aanmerkt of niet akkoord gaat met uw verbouwingsplannen.

Eigen huis niet verkocht.U gebruikt de opbrengst van uw eigen huis om de nieuwe woning (deels) mee te financieren. Maar wat als de verkoop niet lukt? Met een no-risk clausule kunt u de koop afblazen zonder bang te zijn voor een boete.

De aanschaf van een woning is een van de belangrijkste financiële beslissingen in uw leven. Spreek met ons door waar u dan aan moet denken en ook welke hypotheek bij u past. Neem contact op met ons kantoor voor u grote stappen zet.