Nieuws

Flitskrediet is onnodig dure oplossing

ma 30 jul 2018

U wilt een grote uitgave doen en ziet op het internet een aanbieding om snel geld te lenen. Pas dan op. Dit zogenaamde flitskrediet rekent met een hoge rente en extra kosten. U bent dan heel duur uit. Bovendien is de aanbieder lang niet altijd te vertrouwen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) probeert sinds 2011 het flitskrediet van de markt te weren. Dat lukt aardig: de markt kromp van 18 miljoen euro in 2011 naar 300 duizend euro in 2013. Uitroeien kan de toezichthouder het krediet echter niet. Als de Nederlandse tak van de kredietverstrekker in het buitenland gevestigd is en het krediet alleen via internet aanbiedt, hoeft het bedrijf niet te voldoen aan de strenge Nederlandse regels. Op die manier kan het leningen blijven aanbieden met rentes tot 600 procent op jaarbasis.

314 procent rente
Flitskrediet is dus niet helemaal te verbieden, maar er is onlangs wel een mooie overwinning geboekt. Aanbieders van flitskrediet mogen geen leningen meer aanbieden met extra kosten voor ‘garantstelling’. Die garantstelling is een relatief hoog bedrag dat u als lener betaalt boven op de rente. De uitspraak werd gedaan in de zaak van een lener die een maand lang 350 euro leende en daarvoor, behalve de rente, 87,50 euro betaalde voor garantstelling. Zijn kosten kwamen uit op 314 procent rente op jaarbasis, terwijl in Nederland een maximum geldt van 14 procent. De prijs voor garantstelling moet binnen dat kader vallen. Dat garantstelling als extra bedrag nu verboden is, is een flinke domper voor aanbieders van flitskredieten.

Betaal nooit vooraf
Er zijn in de markt van flitskredieten ook echte oplichters aan het werk. U moet dan bijvoorbeeld eerst administratiekosten of een verzekeringspremie betalen. Vervolgens hoort u niets meer of krijgt u een melding dat de aanvraag is afgewezen. De lening wordt niet verstrekt en u bent uw geld kwijt. Goed om te weten: voor het afsluiten van een persoonlijke lening mag een adviseur geen enkele vorm van kosten in rekening brengen. Kosten voor de aanvraag of administratiekosten zijn dus niet toegestaan. Maar hoe weet u of een aanbieder te vertrouwen is?

  • Controleer het e-mailadres. Eindigt dit op "hotmail.com, gmail.com en lavabit.com."? Voor een bedrijf zijn dit geen gebruikelijke e-mailadressen.
  • Controleer of de adverteerder een vergunning heeft van de AFM. Aanbieders of bemiddelaars zonder vergunning mogen u geen lening geven of creditcard verkopen.

Betrouwbare adviseur
Let op! Geld lenen kost geld. Met die slogan moeten kredietaanbieders u waarschuwen voor de kosten van een lening. Hoeveel u exact kwijt bent aan een lening en of die lasten ook verantwoord zijn, kunt u beter bespreken met een deskundige en onafhankelijke financieel adviseur. Vergeet daarom het internet en neem liever contact op met ons kantoor als u op zoek bent naar een krediet.