Nieuws

Re-integratie leidt vaker tot rechtszaken

di 11 sep 2018

U heeft een ongeluk gehad of een burn out gekregen en heeft daardoor een tijd niet kunnen werken. Dan komt het moment dat u gaat re-integreren op de werkvloer. Maar u heeft daar andere ideeën over dan uw werkgever. En dan?

Werkgevers kijken niet altijd op dezelfde manier naar uw arbeidsongeschiktheid als u. Voor u telt uw gezondheid en de zekerheid van uw inkomen. Uw werkgever kijkt vooral naar zijn eigen kosten en risico´s. Uw belangen kunnen daardoor tegengesteld zijn aan die van uw werkgever. En dan kan er een conflict ontstaan, bijvoorbeeld over het aantal uren dat u gaat werken tijdens uw re-integratietraject. Of over de taken die u kunt doen als uw eigenlijke werk nog niet bij uw mogelijkheden past. Hoe kunt u zich het beste opstellen als het re-integratietraject niet loopt zoals u wilt?

Second opinion
Als u een voorstel krijgt over hoe u weer (gedeeltelijk) aan de slag kunt, hoeft u daar niet meteen ja op te zeggen. Bedenk wat u goed en niet goed vindt aan het voorstel en denk daarbij ook aan de gevolgen voor uw inkomen. Bent u het oneens met het oordeel van de bedrijfsarts? Dan is het goed om te weten dat u recht heeft op een second opinion. Of u kunt het UWV vragen om een zogenoemd deskundigenoordeel. Zij beoordelen dan nogmaals of u wel of niet in staat bent om (een aantal uur per week) te werken.

Vaker een beroep op rechtsbijstand
Onenigheid over een re-integratietraject kan leiden tot wederzijds wantrouwen. Het probleem wordt dan minder gemakkelijk opgelost en er kunnen juridische stappen volgen. Volgens de Juridische Barometer gebeurt dat steeds vaker. Uit hun halfjaarrapportage blijkt dat in de eerste helft van 2018 maar liefst 1645 mensen een beroep deden op hun rechtsbijstandsverzekering in verband met een conflict over de re-integratie. Dat is een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2017, toen dat cijfer nog 1397 was.

Tijdig een verzekering afsluiten
Twijfelt u over uw positie of wordt u het niet eens over de re-integratie, overleg dan met een professionele jurist. Een rechtsbijstandverzekering met dekking voor arbeidsconflicten, is in zo´n situatie een uitkomst omdat u dan al vroeg juridisch advies kunt krijgen. Ook als een rechtszaak toch onvermijdelijk is, staan er juristen voor u klaar en kunt u kosten vergoed krijgen. Wel is het van belang dat u de verzekering afsluit als er van een conflict nog geen sprake is. Wacht daarom niet, maar neem tijdig contact op met ons kantoor voor informatie en advies over de rechtsbijstandverzekering.